Iron Samson Gym Szombathely

A FUNKCIONÁLIS ERŐ ÉS A HARC MŰHELYE

Az Iron Samson Gym története 2005-ben egy újságcikkel kezdődött, mostanra pedig már a klubnak sok tagja van és egy folyamatosan fejlődő edzőterme Szombathelyen a DOMUS Üzletközpontban.

Az Iron Samson Gym-ben részt vehetsz:

  • Önvédelmi oktatáson a Krav Maga edzés (KMG) keretein belül, felnőtteknek, gyerekeknek és tinédzsereknek egyaránt
  • Kettlebell eszközzel történő órákon a Strong First Girya (SFG) edzéseken
  • Saját testsúllyal történő játékos mozgáson a Ground Force Methode edzéseken
  • Minden izmot átmozgató tréningen az ISG Cross&Kettle erőnléti órák során
Ezen kívül lehetőség van:
  • PWRON edzéstervezési rendszer alapján egyéni edzésterv igénylésére
  • Funkcionális Mozgásminta Szűrésre (FMS)
  • SMR masszázsra,  nyújtásra (Self Myofascial Release - mély izompólya masszázs henger segítségével)

A KLUB OKTATÓJA:


Edzőnk Dancs István Roland, az alábbiakban róla olvashattok és egyben a klub kialakulásáról.

Krav Maga, az új szenvedély

12 éves korom óta foglalkozom küzdősportokkal, harcművészettel. Shaolin kung-fuztam 14 éven keresztül, melyet 26 éves koromban hagytam abba.  Ekkor jó pár év kimaradt és idővel nagyon hiányzott a küzdősport, illetve az önvédelem. Majd 2004-ben olvastam egy cikket egy hetilapban, ami a Krav Maga-t, az izraeli önvédelmi- és taktikai rendszert mutatta be. Nagyon megtetszett az újságcikk alapján ez az önvédelmi rendszer. Akkor még Magyarországon csak pár ember képviselte a Krav Maga-t, ezért felvettem velük a kapcsolatot. Az egyik úriember nagyon előzékeny és kedves volt a telefonban és így megbeszéltem vele egy találkozót Budapesten. Együtt ebédeltünk, őt Lakatos Péternek hívják és a mai napig is ő a Nemzetközi Krav Maga Szövetség magyarországi vezetője. A szövetség neve: Krav Maga Global. Péterrel abban egyeztünk meg, hogy mivel Szombathely és Budapest távolság túl nagy ahhoz, hogy csak saját kedvtelésemre járjak edzésekre, azonban éppen a következő hónapokban indult egy edzőképzés, és mivel releváns harcművészetben barna öves fokozattal rendelkeztem, így nem volt akadálya, hogy a Krav Maga edzői képzésen részt vegyek. Így először 2005-ben egy öt napos edzőtáborral kezdtem, ahol az alap mozgásokkal ismerkedtem meg. Ezt követően kezdődött egy hosszabb instruktori képzés, ahol 3 x 9 nap alatt a Krav Maga alapjait sikerült elsajátítani és sikeres instruktori vizsgát tettem G1 szinten.

Azóta természetesen folyamatosan képzéseken veszek részt, a Krav Maga oktatásba gyakorlatilag egy minőségbiztosítási rendszerként van beépítve, hogy az edzőknek havi-kéthavi szinten kötelező részt venni egy instruktori edzésen, ahol folyamatos után képzés van, folyamatos technika javítás. Emellett pedig minden évben meg kell védeni a diplomát, az edzői jogosultságot. Ilyen módon folyamatosan biztosítva van az, hogy csak korrekt technikákat és csak jól oktassunk a tanulóinknak.

2005-ben letettem a civil instruktori vizsgát, ahol a polgári Krav Maga oktatására nyertem jogosultságot. Majd 2006-ban a rendőri Krav Maga instruktor diplomát szereztem, ami tulajdonképpen a Krav Maga rendvédelmi szerveknél, tehát rendőrségnél, büntetés-végrehajtásnál alkalmazott technikákkal való kibővítése.

2007-ben a gyermek Krav Junior rendszerének az instruktora lettem. Szintén 2007-ben a katonai Krav Maga instruktori végzettséget is megszereztem. Ez a képzés a Magyar Honvédség keretein belül került megrendezésre Szolnokon, a 34. Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóaljnál.

A vizsgákról érdemes tudni, hogy minden vizsgát nemzetközi oktatók előtt kellett tenni, alapvetően izraeli oktatók előtt különböző külföldi és hazai helyszíneken.

Ezek után, 2010 év végén részt vettem egy küzdelmi instruktori képzésen, aminek a végén felajánlotta Eyal Yanilov a Nemzetközi Krav Maga Szövetség vezetője, aki jelen pillanatban a legmagasabb végzettségű Krav Maga oktató, hogy mestervizsgát, Expert 1 szintű vizsgát tehessek. Amit sikeresen le is tettem a 7 napos edzőtábor végén.

2014 márciusában Expert 2, tehát a mester 2 szintű vizsgát is sikerült letennem. Ez is elég nagy kihívás volt, a 7 napos edzőtábor utolsó 2 napja volt gyakorlatilag a vizsga, ahol több mint 11 órán keresztül kellett számot adni technikai-, taktikai-, küzdelmi- és pedagógiai, oktatási képességeinkből.
Mivel a KMG szabályzata szerint a kivárási idő a következő vizsgára annyi év, ahányadik fokozatra szeretne vizsgázni a jelölt, a következő vizsgámat (Expert 3, vagyis harmadik szintű fekete öv) 2017-ben sikeresen letettem. Ez volt az eddigi legnehezebb vizsgám, ahol a vizsgáztató, Ilya Dunsky szerint kiválóan sikerült teljesíteni a több mint 9 órás kihívás alatt a négy fő részt: technikai részletes bemutatás, technikai összefoglaló, küzdelem és erőnléti blokk.

Szombathelyen gyakorlatilag folyamatosak az edzések egészen 2005 októbere óta. Ezeken az edzéseken civil felnőtt Krav Maga csoport működik. Ezen belül is van egy kezdő és van egy haladó csoport. A felnőtt Krav Maga önvédelmi oktatás mellett foglalkozom gyerekekkel három csoportban: 5-10 éves korig kicsikkel, illetve 10-12 és 12-15 éves korig tinédzserekkel.

Ezen túl 5 éven keresztül oktattam a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában önvédelmet, illetve intézkedés taktikát. 4 éven keresztül tanítottam a Vépi Szakközépiskolában a rendészeti orientációs szakon szintén önvédelmet a majdani rendőr hallgatóknak.

Dolgoztam közel másfél évig a Vas Megyei Rendőr Főkapitányság kommandósaival, a Claudius Alpok-Alja Akció Osztály munkatársai szintén önvédelmet, illetve közelharc elemeket tanultak tőlem.


Kettlebell-el kiegészülve

A kettlebell egy orosz eredetű, eredeti nevén girya-ként nevezett rendszer, illetve sporteszköz, és a sportnak az amerikai neve is ugyanez.

2007-ben ismerkedtem meg a kettlebell rendszerével Lakatos Péteren keresztül, aki a Krav Maga magyarországi vezetésén túl Magyarországon meghonosította a kettlebellt, mint erősportot.

Ekkor kezdtem el a gyakorlást és 2008-ra sikerült felkészülnöm olyan szintre, hogy instruktori, oktatói vizsgát tegyek belőle. A vizsgát egy fél éves felkészülési időszak előzte meg. Ahhoz hogy valaki kettlebell edző lehessen többféle dolognak kell megfelelni: nyilvánvalóan erőnlétileg megfelelő szinten kell lenni, ahhoz hogy be tudja mutatni a gyakorlatokat. Ezen kívül nem csak erőnlétileg, hanem technikailag is közel tökéletesnek kell lennie a végrehajtásnak. A 6-8 kettlebell alapgyakorlatból mindent be kell mutatni 24 kilós súllyal egy, illetve két súlyzóval egyaránt. Ezen kívül a vizsga részét képezi egy úgynevezett oktatási gyakorlat is, amikor azt nézik meg, hogy pedagógiailag megfelelően felkészült-e az oktató arra, hogy a technikailag és erőnlétileg elsajátított  és bemutatott anyagot másoknak is átadja. A vizsga legvégén pedig van egy úgy nevezett Grad Workout, ahol a tanult gyakorlatokat nagyon nagy nehézségi fokkal, nehéz súllyal relatív hosszú ideig kell végezni.

Így 2008 nyarán sikeres vizsgát tettem kettlebell edzői rendszerből, ami akkor még RKC (Russian Kettlebell Challenge) néven működött, majd a rendszer megnevezése megváltozott, de gyakorlatilag az alapok, illetve Pavel Tsatsouline személye változatlanul ugyanúgy a szervezet mögött áll.

2012-től SFG-nek, Strong First Girya-nak hívjuk a szövetséget, ez azonban semmilyen technikai és egyéb változtatást nem jelentett a rendszerben.

Az edzői jogosultság nem csak elméleti tudást jelent, hanem a gyakorlati és az elméleti szintből is kétévente újra vizsgázni kell és bemutatni, hogy ennek megfelelően az edzői szint képviseletére jogosult. Én személy szerint igyekszek megragadni minden lehetőséget, hogy a saját tudásomat csiszoljam, így ha lehetőség van rá, akkor évente akár többször is részt veszek edzői továbbképzéseken, az utóbbi időben már asszisztens oktatóként, segítve a vezető oktatók munkáját a képzés során.

Az edzések a DOMUS Üzletközpontban lévő Iron Samson Gym-ben vannak. Kettlebell esetében szinte kizárólag felnőttek edzéséről tudunk beszélni, hiszen a súlyzós edzésnél fontos az, hogy egy már kifejlett szervezetet tudjunk terhelni. Nagyon jó technikával nyilván fiatalok is elkezdhetik, de gyermekeknek jellemzően nem ajánlott ez a fajta edzésmódszer, hiszen a kettlebell egy nagyon komplex erőfejlesztő rendszer.


Iron Samson nevével fémjelezve

Miután 2005 óta több típusú sporttal, illetve több típusú edzéssel foglalkozom felmerült arra az igény, hogy a különböző edzéstípusokat, illetve az azonos edzéstípuson belül a különböző korosztályokat saját klub formájában szeretnénk tovább működtetni. Így 2011-ben életre hívtuk az Iron Samson Gym-et.

A klub névadójaként olyan jól ismert karaktert kerestünk, aki a mind az erő, mind a harc terén kimagasló teljesítményt nyújtott. Ezeket az erényeket az ószövetségi Bírák könyvében részletesen leírt történetben szereplő férfi, Sámson mind magáénak tudhatta, aki kora kiemelkedő alakja volt.

Az Iron megnevezést pedig a Vas megyei kötödés miatt választottuk. Ennek egyébként érdekes vonulata, hogy a XX. században is élt egy Alexander Zass nevű férfi, akit úgy neveztek, hogy az igazi, vas Sámson, Iron Samson. Hatalmas fizikai erővel rendelkezett és nagyon érdekes erőgyakorlatokat mutatott be. Előtte is tiszteletet teszünk, amikor a klubunk névadójáról beszélünk.

Klubunknak sok-sok aktív tagja van, gyerekek és felnőttek egyaránt. A legfiatalabbak 4,5-5 évesek a legidősebb klubtagunk pedig 65 éves. Edzéstípusonként általában csoportos edzések vannak kétszer egy héten, de a csoportos edzéseken kívül természetesen magán edzésekre, privát foglalkozásokra is van lehetőség. Az edzések a kezdetektől, tehát gyakorlatilag 2005 óta folyamatosan Szombathelyen a DOMUS Üzletközpontban vannak.


Klubunk névadójáról

A bibliai Sámson

Sámson nem népvezér, inkább magányos hős, nem vezet sereget, nem ösztönöz másokat felkelésre és harcra, nem arat döntő győzelmet, tettei mégis az egész nép érdekében történnek. Az Ószövetség szerint rendkívüli erővel rendelkezik, melynek sok győzelmet köszönhet. Erejének titkát azonban elárulja kedvesének, aki aztán elárulja őt.


A Bibliai Sámson története képekben - kattints ide!

AlexanderZass (Александр Иванович Засс)

Litvániában, Vilnusban született. Cirkuszi előadó, profi birkózó, és erősember volt. Annak ellenére, hogy jelentéktelen testalkatú volt (166 cm magas, súlya 75 kilogramm) hatalmas erőt birtokolt, amely lehetővé tette számára, hogy láncokat szakítson szét, vastag vasrudakat hajlítson meg, vagy egy lovat vegyen a vállára, stb... A legismertebb cirkuszi száma az volt, hogy egy 90 kilós ágyúgolyót kapott el, amit egy különleges ágyúval lőttek ki, amit ő maga tervezett. Azt szokta mondani, hogy a nagy bicepsz nem jelent nagy erőt, mint ahogy a nagy gyomor sem utal a jó emésztésre. Zass létrehozta a saját képzési rendszerét, és felfedezte az izometrikus gyakorlatokat. 1914-ben megsebesült és az osztrák erők, egyben az orosz hadsereg fogságába esett az első világháborúban. Alexander kétszer kísérelt meg sikertelenül szökést, és csak a harmadik kísérlet során sikerült az országból kiszöknie. Magyarországon Pasolini, híres cirkuszi producer javaslatára –aki hosszútávú szerződést kínált neki- változtatta meg nevét Vas Sámsonra. „Nem volt más választásom – vagy a főbelövés, vagy a cirkusz” – mondta Zass. Így saját kilétét leplezve az Iron Samson nevet használta fellépései során. Zass menekülése után soha nem tért vissza hazájába. A háború után Zass a világot járta és  mutatta be az erőszámait. Az erőember élete 1962-ben a kisvárosi Hockley Londonban ért véget.

Kattints a képre és nézd meg AlexanderZass-ról készült videót!


Főoldal